web2.0 symposium

Címkék

2 (1) 2.0 (2) 2008 (1) aktivizmus (1) api (1) a lista (1) backchannel (4) bako zsolt (2) balázs (1) barcamp (2) befektetés (2) beköszönő (1) berényi konrád (1) bertalan (1) besélgetés (1) bevezető (3) biznisz (2) blog (3) bloggerek (3) bodó (1) bodó balázs (2) bodo balazs (1) bojtár b endre (1) búcsú (1) cc (1) chris mattheisen (1) civil (1) civil kezdeményezések (1) crystalsearch (1) csütörtök (1) definíció (1) doranksy (1) doransky (1) drajko laszlo (2) econet.hu (1) előadás (8) értékelés (1) ervin (1) facebook (1) fejlesztői szemlélet (1) fotos (1) freemail (1) freemail2.0 (1) geritwo (1) gervai péter (1) györgy (4) györgy péter (2) hammer ferenc (1) hotspot (1) ibm (1) index (2) infóhippiség (1) ing (1) innováció (1) interju (1) interjúk (1) internet (2) intranet (1) irc (3) iwiw (7) jaksity (1) jános (3) kaizer gabor (2) kávé (1) kelemen gábor (1) kerekasztal (1) keszthelyi andrás (1) kispad (1) kiszeltünde (1) konferencia (7) konferencia2.0 (1) korpöret (1) kóstoló (1) közönség (2) közösség (1) legjobb (1) legnézettebb (1) lemaradas (2) lemaradás (1) leszámolás (1) lowtech (1) magyar (1) magyar telekom (1) média2.0 (1) mediq (2) mesap (1) mesko (1) microsoft (4) nagyok (1) ncurse (1) neten (1) netszemle (4) nyírő andrás (1) origo (2) orvosblog (1) orvosok (1) pénzügy (1) piac (2) pohly ferenc (1) polblog (1) pollner (1) prblog (1) program (1) reklám (1) sajtó (2) sanoma (4) simó györgy (5) startup (1) startupverseny (2) symposium (8) szabó (3) t (3) tanácsadás (1) társadalom (1) történet (1) tótmátyás tibor (1) twitter (2) t online (1) újságírás (1) üzleti blogolás (1) vágó istván (1) vállalkozás (2) vélemények (1) videa (1) video (1) videoblog (1) videóinterjú (1) vistalaptop (1) vita (4) web (2) web2 (11) web2.0symp (1) web22 (1) web22symp (6) web2symp (16) webkettő (11) webkettő definíció (2) weyer balázs (1) widget (1) wifi (1) wikipedia (2) wikipédia (1) winkler (3) winkler jános (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

Friss topikok

Polblog beszélgetés

2006.05.29. 12:52 Szedlák Ádám

Elhangzott az én kedvenc szavam is: internetpenetráció. Annak kapcsán, hogy országos hírek bejelentése csak a Gyurcsányblogon nem lenne jó ötlet, a nethasználók 3%-a olvas blogokat. A stat forrása egyelőre ismeretlen, de az ilyeneket úgyis helyben szokták randomizálni.

"Arról kellene szólni ennek a beszélgetésnek, hogy hogyan változtathatják meg a kommunikációt a politikusok blogjai és a politikáról szóló blogok." - Erről a topikról például még nem esett szó. Új típusú nyilvánosságról való csevely, a magyar politikusok lassan megszokják, hogy fórumok vannak, ahol a honpolgár politikáról beszél. A webegy követelményeket ezzel hivatalosan is megugrottuk, lehet kitűzni a plecsnit.

"A fidesz határozottan határozatban zárkózik el a blogolástól" - A szimpózium kritikájaként fel is merült, hogy jobboldali személyiségek nem képviseltetik magukat. Bizztos jól festene pár kuruc.infós szerkesztő az asztal mellett.

Visszatérünk a hányan írják a Gyurcsány blogot témára. Keszthelyi András szerint a kezdő poston kívül az összes post Gyurcsány Ferenc tollából/tollbamondásából származik, nem háttéremberek által generált tartalom.
A háttérben irc-n ennél jóval több bloggerről beszélnek, három kézről és két lektorról.

PKI: "Ez a közvetlen lehülyézés, ez jó." - és akkor itt talán a kommentmoderálást? Márk folyamatosan ezt hiányolja, ami azt illeti, engem is érdekelne.

Babarczy: "Aki az internetes blogokkal és fórumokkal tölti az idejét, az kicsit kattant." - ehhez képest a Gyurcsányblog profi, a közösségi része nem tisztázott.

Jó felvetés: az emberek hírként olvassák a GYF blogot.
Babarczy: Berobbanás előtt áll a blogoszféra, a tematikusok kapják a linkeket, de egyelőre a fórumozás a domináns.

Kérdésre megint kapunk egy álcázott webkettő definíciót, a blogszférát a felhasználók alakítják. Most persze magunkat ünneplem, de tényleg sokadszor kerül szóba a felhasználó maga.
Kulcsszó Babarczytól: "másodlagos nyilvánosság" - ez fog kiépülni, mert kell neki. Jól jelzi, hogy az szdszes Vágyköztársaság írója már kérdezett az asztalnál ülőktől. Őt hamarabb olvastam bloggerként, mint polbloggerként, már ha egyáltalán van értelme az ilyen finom megkülönböztetésnek.

Szurkapiszka 2.0 - a médiaegyensúlyért való rívás helyett miért is nem blogol a jobboldal? Jó kérdés, igaz gentleman-like akkor lett volna, ha van aki válaszoljon. Nem hiszem, hogy hamarosan kommentben válaszol a fidesz vagy az mdf.

6 komment

Címkék: polblog vita

A bejegyzés trackback címe:

https://web2symp.blog.hu/api/trackback/id/tr749886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megmondós · http://megmondos.blogter.hu 2006.05.29. 19:41:21

"országos hírek bejelentése csak a Gyurcsányblogon nem lenne jó ötlet, a nethasználók 3%-a olvas blogokat" - nem tudom ez mennyi embert jelent, de biztos többet, mint pl. a 25 ezer Magyar Hírlap/Népszava-előfizető. Utóbbiaknál ugyanakkor fel sem merül, hogy ott ne leheten bejelenteni akármit is.

Szóval hiányoltam a vitapartnerektől azt az érvet, hogy teljesen mindegy, hol jelentik be az országos ügyeket, az emberek úgyis akkor értesülnek a bejelentésekről, ha több helyen olvassák - tudjátok: hivatkozás, lapszemle, idézet.

babarczy eszter 2006.05.29. 21:29:30

"Mennyire jellemző, hogy olvas internetes blogokat"?
Országos minta, 1700 fő, csak internetező felnőttek (18+, valamint 18 és 34 év közöttiek), ezekre a csoportokra reprezentatív. Tehát ebben nincs benne senki, aki 34 évesnél idősebb, és nem látott még internetet! A felmérés időpontja 2005 nyara. A forrás belső céges kutatás, nem hozhatom nyilvánosságra.

Nem internetezik egyáltalán: 45
1 Egyáltalán nem jellemző: 51,0
2 - 1,3
3 - 1,2
4 - 0,6
5 Nagyon jellemző 0,7

Tehát az internetező, vagy fiatal, népességben blogot durván 3% olvas, de a teljes népességben ennél az arányuk jóval kisebb.

A Gyurcsány-blogra nincs statisztikám, a felvétel időpontjában ez még nem létezett.

Hasonló arányokat kap, kisebb, de valós empirikus felvételre, a Média Hungary internetes szekciójában 2005-ben előadó magyar blogkutató, a nevét elfelejtettem, de elő tudom keresni.

Kicsit több szerénység nem ártana.

üdv
be

Megmondos · http://megmondos.blogter.hu 2006.05.30. 09:52:44

Ugye nem kell elmagyarázni, hogy nem (csak) attól befolyásos egy médium, hogy hányan olvassák, hanem hogy hányan hivatkoznak rá és mennyire tartják hitelesnek. Az ÉS-t például nagyon kevesen olvassák (vajon a népesség hány százaléka?), mégis súlya van annak, ami ott megjelenik.

A Gyurcsány-blogot jelenleg valamennyi médium szemlézi, így az ott megjelentek bekerülnek a köztudatba. Ugye nem arról van szó, hogy a "hagyományos média" féltékeny, hogy nem neki szivárogtatnak?

babarczy eszter 2006.05.30. 14:17:08

Nem az én tisztem, hogy itt képviseljem a kritikusokat, mert nem is értek egyet velük, de az állítás az volt, hogy nem volna helyes, ha CSAK a Gyurcsány-blogon jelenne meg egy országos jelentőségű hír vagy bejelentés. Ezzel a panelben mindenki egyetértett, és ha jól látom, ti is egyetértetek vele, tehát nem értem, minek szól a kekeckedés.

A mainstream média lehet féltékeny, de ehhez nekem semmi közöm.

Én csak annyit állítottam, hogy blogokat 3% olvas, amire rögtön lerandomizáltatok :-)

üdv
be

sztahanov · http://szevasztok.blog.hu 2006.05.30. 14:44:39

Eszter, a 3% biztosan rossz szám - állítom a Webaudit statisztikái alapján -, egy év nagyon sok idő a blogoszféra mai növekedési szakaszában, tavaly nyári felmérésre hivatkozni szerencsétlen. Amúgy meg a blogok nem eye-ballsra gyúrnak, hanem influence-re, úgyhogy nézettségi adatok miatt még nem leszünk szerények :-)

Konrad · http://onlinemarketing.blog.hu 2006.05.30. 14:54:50

Kedves Eszter, ezek tavalyi adatok. Azóta történt egy-s-más. Szóval ezt a 3 %-ot tegyük fel a polcra, jó lesz az, amikor látunk majd idei adatokat is. A növekedés mértéke miatt...
süti beállítások módosítása